Grondwater in ons land raakt uitgeput

Het is slecht gesteld met de waterreserves in ons land. BelgiŽ is een van de negen Europese landen die in de toekomst vaker met waterschaarste te maken zullen krijgen. BelgiŽ is zelfs het enige land in Noordwest-Europa dat weinig water heeft.

Zuinig
Dit sombere toekomstbeeld lijkt op het eerste gezicht vreemd. De Belg springt immers redelijk zuinig om met drinkwater. Terwijl wij gemiddeld 110 liter water per dag verbruiken, is dat bij de gemiddelde Europeaan 150 tot 160 liter en bij de gemiddelde Amerikaan zelfs 600 liter.

Vlaanderen
De druk op onze zoetwaterbronnen is hoog, omdat BelgiŽ - vooral Vlaanderen - een dichtbevolkt gebied is met een sterke industrialisatie. In onze contreien valt ook geen overvloedige neerslag, waardoor de grondwaterreserves sneller uitgeput raken dan ze kunnen worden bijgevuld.

Geen vrees
Vrezen voor een tekort aan drinkwater hoeven we niet. Maar we moeten wel waakzaam zijn, zeggen waterexperts. Huishoudens moeten nog meer besparen op hun verbruik en de industrie moet op zoek naar alternatieven voor het oppompen van grondwater, zoals gezuiverd oppervlaktewater of afvalwater.(belga/mvl) De Morgen 18 december 2007

De Standaard maandag 26 januari 2009

www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/107594/2007/12/18/Grondwater-in-ons-land-raakt-uitgeput.dhtml