"Exotische groene kikkers verdrijven inheemse"

De kans is groot dat in Vlaanderen de groene inheemse kikker op termijn verdreven wordt door grotere exotische kikkers zoals de Europese of Anatolische meerkikker. Dat blijkt uit een studie van de K.U.Leuven.

Meerkikkers meerderheid
In meer dan de helft van de onderzochte locaties waren Europese meerkikkers of andere uitheemse soorten aanwezig. De Europese meerkikker is sinds zijn aankomst rond 1970 in ons land aan een stevige opmars bezig. Ongeveer één op vijf vijvers bevatten ook Anatolische meerkikkers, een nauw verwante soort uit het Midden-Oosten. In sommige regio's zoals Oost-Brabant vormen deze meerkikkers de meerderheid. Dat is zelfs in natuurgebieden het geval.

Verorberen en kruisen
"Effecten op lange termijn zijn nog niet gekend, maar de kans is groot dat inheemse groene kikkers zullen verdreven worden door hun grotere exotische neefjes. Van zowel de Europese als de Anatolische meerkikker werd waargenomen dat ze de kleinere inheemse groene kikkers zonder scrupules verorberen, maar er ook mee kruisen", aldus de onderzoekers. Beide soorten meerkikkers blijken afkomstig uit een handel vanuit Turkije.

Logge wetgeving
De onderzoekers wijzen met de beschuldigende vinger naar "de onlogische en logge Europese wetgeving die import van exoten enkel verbiedt als er aantoonbare schade is". Dat laatste is bijvoorbeeld het geval met de Roodwangschildpad en Amerikaanse brulkikker. Bij tal van andere uitheemse soorten weet echter niemand in welke mate ze een bedreiging vormen voor inheemse planten en dieren en of ze kruisen met onze inheemse soorten. Bovendien is volgens de letter van de wet de handel in deze schadelijke exoten binnen de EU nog steeds toegelaten.(belga/ep)

De Morgen 23 november 2008

www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/502133/2008/11/23/Exotische-groene-kikkers-verdrijven-inheemse.dhtml